Uudised

Valga Spordi kollektiiv koristas Priimetsa terviserajalt prügi.

Üks tubli linnakodanik andis teada, et Priimetsa terviserajale on tekkinud prügihunnikud, keegi kuri inimene oli reostanud metsaalust. Arusaamatu miks peab inimene oma olmeprügi viima metsa alla, tekitades sellega keskkonna reostamist.Selleks on olemas prügikast ja spetsiaalsed prügiandmise kohad.

Jäätmemajandus

Kas teadsid, et üks inimene tekitab ca 400 kg jäätmeid, s.o 2 m3 olmejäätmeid aastas?

Meil kõigil tekib jäätmeid ja mida paremini meil läheb, seda rohkem neid tekib. Et meie keskkond oleks puhas ja elamiskõlblik, tuleb järjest rohkem tähelepanu pöörata jäätmetekke vähendamisele ja nende taaskasutamisele. Enamikku tekkivatest jäätmetest saab kodus sorteerida. Mida rohkem prügi sorteerida ja vanu esemeid taaskasutusse saata, seda vähem jäätmeid jääb konteinerisse ja vähem tuleb jäätmeveo eest maksta. Seega kokkuvõttes tuleb prügi sorteerimine tarbijale odavam. Kodumajapidamises tekkivatest jäätmetest suurema osa moodustavad pakendid, toidujäätmed ja vanapaber. Vähemalt vanapaberi, pakendid ja ohtlikud jäätmed peaks iga elanik oma muust prügist eraldama, et säästa looduslikke ressursse.


Prügiveo reeglid (korraldatud jäätmevedu)

Igal ühistul või üksikul majapidamisel on kohustus sõlmida jäätmevedajaga jäätmekäitlusleping. Prügikonteinereid tuleb tühjendada sellise sagedusega, et oleks välditud konteinerite ületäitumine ning haisu ja kahjurite teke. Vastavalt jäätmeseadusele tuleb tiheasustusalal konteinerit tühjendada vähemalt üks kord nelja nädala jooksul. Seetõttu tuleks valida sobiva suurusega konteiner (eramajade puhul on lubatud kasutada jäätmekotti), mis vastaks tekkivate jäätmete hulgale.

Korraldatud jäätmeveoga on hõlmatud ka suurjäätmed (vana mööbel) ning need saab tasuta ära anda teatades sellest jäätmevedajale kirjalikult või telefoni teel!